dinsdag 2 augustus 2022

Dit is Heusden-Zolder => welkom in het Weyerkesbos


 
Het Weyerkesbos was vroeger een prachtig park waar de mensen kwamen wandelen en genieten van de schone natuur. De mooie vijver gelegen in het midden van dit park met zijn mooie fontein was de ideale plaats voor de mooie foto's te maken. De meeste van onze jonge generatie weten zelfs niet meer dat er een vijver heeft gestaan. Als je het park kwam binnen gestapt langs het Rode Kruisgebouw zag je rechts van u een basketveld liggen met van die betonnen plaveien 30x30 groot., zo konden de mensen sporten lopen, basketten, wandelen en zelfs verspringen.
   
Aan de rand van dit park is het Rode Kruis gelegen, daar waar zeer vele ooit hun diploma van eerste hulp behaalde. Maar 't Weyekerke zoals toen uit de volksmond  kwam, werd eigenlijk het meest gekend om de de schone feesten die daar jaarlijks werden gehouden. De Weyerkesfeesten. Steeds werden bij deze feesten speciale thema's aangehaald en dan werden er speciale gebouwen in hout voor gebouwd. Zie de bijgevoegde foto's hierboven en hieronder die ik nog kon verkrijgen.
  
Ook is hier in dit park 'T Weyerke dagverzorging ontstaan door vrijwillige medewerkers (daar komen we nog op terug in een andere editie). Ook de naam is overgenomen eigenlijk van deze oudheid van het park. De mensen kwamen heel in het begin van 't Weyerke samen in de gebouwen van het Rode Kruis. Samen knutselen, breien lachen en plezier maken, en op een gegeven moment werd deze plaats te klein en moest er uitgekeken worden naar iets anders. Oktober 1977: start onthaalcentrum door vrijwilligers in het Rode Kruis in Heusden
   
Ingericht als ontmoetingsbos, met kunstwerk, fitnesstoestellen, zitbanken, houten treintje, verwijzend naar Mijnerfgoed en link naar de Wijers. Deze plek was vroeger al een ontmoetingsplaats voor de mijnwerkersfamilies met Vlaamse kermissen en een dansvloer in openlucht. Het wandelpad slingert langs originele ontmoetings- en zitplaatsen. Betonnen steunbalken uit de mijntunnels werden door jongeren omgetoverd tot hippe bakjes. Test je mijnkennis aan de wegwijzers met historische plaatsnamen.
Weyerkesbos  Edward Staintonstraat z/n  3550 Heusden-Zolder  +32 11 80 80 88