vrijdag 24 juli 2020

Dit is Heusden-Zolder => Sint-Quirinuskerk te ViverselReeds enige tijd loopt het uurwerk van de kerk in Viversel een dikke 5 minuten achter. 

De klokken slaan echter het uur nog wel op het juiste moment, maar het uurwerk wil niet meer de juiste tijd aangeven. In Viversel zeggen ze lachwekkend  “de klok is van zijne slag af ”.

Nu wordt het uurwerk elektrisch aangedreven, maar daarvoor was het nog mechanisch.

In 1875 kocht Pastoor Grisard het torenuurwerk aan bij toerenuurwerk en beiaard bouwer Edward Michiels in Mechelen.

In 1838 is de kerk vervangen door een nieuwbouw, en in 1859 bleek de kerk te klein, en is ze vergroot tot de kerk zoals we ze vandaag kennen. Ook kocht E.H. Grisard in 1871 een kerkorgel aan, wat onlangs nog gerestaureerd werd.
De torenklokken van Viversel komen nog uit de vorige kerk. De kleine klok dateert uit 1634, en de grote klok werd in 1769 geschonken door E.H. Timmermans.

Onder de oorlog werd de “grote klok” gestolen door de Duitse bezetter. De bedoeling was om de klok te smelten voor oorlogsmunitie te kunnen maken. Maar op hun tocht richting Duitsland, kwamen ze in de kerk van Opgrimbie een groteren klok tegen. Er werd beslist om de Klok van Viversel in Opgrimbie te hangen, en de klokken uit deze toren af te voeren naar Duitsland.

Begin jaren 50 heeft Pastoor Ballings, samen met enkele inwoners de klok terug gehaald, en terug in de toren van Viversel gehangen. In de jaren 80 zijn ook de originele wijzerplaten uit 1875 van het uurwerk vervangen door de huidige uurwerken.Leuk detail is dat op de zolder van de kerk, nog het originele aandrijf mechanische gebouwd door Edward Michiels ligt.

Nog interessanter is dat er ook nog een deel van een Gotisch uurwerk (geschat tussen 1450 en 1650) tegen de zoldermuur hangt.Samen met een deel van een trap , met ingewerkte datum 1699, zijn dit nog overblijfselen met enorme historische waarde uit de kerk die er voor deze stond.

Op de foto's zien wij
*Gotisch overblijfselen torenuurwerk (vierkantige kader)
*Restauratie binnenkant kerk
*Uurwerk op zoldervloer uit 1875
*Kleine toerenklok uit 1634

*Gewichten van mechanisch uurwerk 
*Deel van trap uit de vorige kerk uit 1699.
*Uurwerk van vandaag achterloopt
* Grote torenklok uit 1769
*Originele verwijderde wijzerplaat uit 1875 (tegen gevel op kiezel)
*Wijzerplaat vandaag in de torenMet veel dank aan Ronny Swinnen voor deze informatie en foto's