vrijdag 26 juni 2020

Weerbericht door Ruben Weytjens


vrijdag 26 juni
Eerst zonnig, heet en zwoel. 
Namiddag kans op fikse onweersbuien. 
Vandaag zal de temperatuur in Limburg snel richting 30 graden stijgen. Uiteindelijk zitten er maxima rond 32 graden in, tenminste wanneer de buien lang genoeg uitblijven. Er sijpelt vochtigere lucht binnen, waardoor het absoluut zwoeler zal aanvoelen in vergelijking met gisteren. 

 Vanaf de middag zullen we steeds meer bloemkoolwolken zien ontstaan. Uiteindelijk kan dit ook in een aantal stevige buien resulteren, met daarbij een grote kans op onweer en mogelijk veel neerslag in korte tijd. Lokaal is er ook hagel mogelijk. Een timing is moeilijk te geven, al lijkt het accent boven Limburg tussen 17 uur en 20 uur terecht te komen. Toch valt het niet uit te sluiten dat er reeds eerder in de namiddag lokale buien ontstaan. We zijn hiervoor aangewezen op de radarbeelden, want de weercomputers komen zoals gebruikelijk allemaal met andere details inzake timing en locatie. 

 Tijdens buien kunnen er altijd stevige windstoten voorkomen. Buiten de buien zal de wind na 18 uur wel grotendeels wegvallen. Veel vaart zal er ook niet op de buien zitten, wat de kans op lokale wateroverlast in de hand werkt. Wie een barbecue gepland heeft voorziet dus maar beter een afdak. Voor het geval dat... want een absolute garantie dat het overal nat wordt is er in dit soort situaties niet te geven. In de nacht naar zaterdag blijft het broeierig, met kans op enkele geïsoleerde buien. Zaterdagochtend zal er dan vermoedelijk een meer gestructureerde buienlijn van zuid naar noord over de provincie trekken.
WEERBERICHT voor de volgende dagen http://www.rubenweytjens.be/home