vrijdag 19 juni 2020

Vrijwilligers die hielpen met de ondersteuning SFZ Covid 19 in de kijker gezet.


Foto Joseph Bams


Deze voormiddag om 11 uur werden de vrijwilligers die meehielpen aan de ondersteuning van het SF ziekenhuis in de kijker geplaatst door de dokters en directie van het ziekenhuis. Tijdens de woelige coronamaanden van 27 maart tot 19 juni om precies te zijn, kon het triagecentrum aan de dienst spoedgevallen rekenen op de inzet van 13 vrijwilligers. De vrijwilligers leken een essentiële schakel te zijn voor de ondersteuning van de corona patiënten. Zij stonden buiten in een kleine hobunit als schuilplaats, in weer en wind klaar van acht uur s'morgens tot 18 uur s'avonds , iedere dag weer, zon-en feestdagen op vrijwillige basis op post.
Een greep uit hun onmisbare taken,
- Opvang patiënten
-Wegwijs maken naar de juiste locatie
-Bewaken van de veiligheidsmaatregelen
-Aan bieden van hun hulp bij de patiënten die zich moeilijk konden verplaatsen
-Een luisterend oor voor patiënten/familie met medische zorgen..


De Vrijwilligers en enkele van hun quotes. De hoge emoties van een man die zijn erg zieke vrouw moest achterlaten, onwetend of hij haar nog zou terugzien, dat hakt erin.
Rudi Ramaekers, voortrekker en coördinator spreekt in naam van de hele groep. Ik dank dat in naam van de hele groep kan zeggen dat we allen de ervaring van ons leven hebben meegemaakt. We willen zeker benadrukken dat ons respect al groot was voor alle zorgkundigen voor hier begonnen en dat is alleen maar gegroeid. We hebben samen met de verpleegkundigen en artsen de strijd aangegaan tegen deze enge ziekte, alle leed gedeeld maar ook vriendschap voor het leven gesloten.
We waren een groep onbekenden, maar zijn uitgegroeid tot een hechte groep die als het nodig is hier opnieuw samen met jullie ten strijde te gaan. Daarom wil Rudi afsluiten met de slogan; "You Never Walk Alone"


Ook Bruno heeft veel ervaring opgedaan, mensen leren kennen, het was een goede en fijne tijd in samenwerking met iedereen.
Ook Martine heeft een bevindingen meegemaakt. Erg emotioneel verteld zijn haar ervaring die ze heeft meegemaakt. "Er waren mooie maar ook on-respectvolle momenten" verteld zij. "Ik ben trots om daar te hebben mogen helpen en deel te nemen, samen met onze collega's vrijwilligers aan een buffer te bouwen om ze af te schermen van ongeduld en agressiviteit met welk ze anders overspoeld worden als we er niet zijn" "Ik vind dat zo een buffer er de hele tijd zou moeten zijn" gaat ze verder, " Draag al de dokters, zorgkundigen en al wie recht-of onrechtstreeks verbonden is op handen "eindigt zij haar verhaal.


Ook Guy laten we even aan het woord. Waarom hij vrijwilligerswerk doet. Heel eenvoudig zegt hij " om ander mensen uit verschillende sociale, religieuze en culturele achtergronden te helpen. Mijn motto en drijfveer " Heb je naaste lief als jezelf" Ik besef héél goed dat ik mijn gaven en talenten hierdoor de maatschappij en de samenleving van dienst kan zijn en tot steun. Met voldoening en een blij hart heb ik dit werk samen met met ons geweldig vrijwilligersteam gedaan en sta te beschikking indien jullie er nood aan hebben.
Daarna sluit hij af met de woorden" Het gaat jullie allen goed en wie weet tot Guy.....


Het SFZ biedt aan alle vrijwilligers nog een kleine receptie aan voor al de dagen dat ze op post zijn geweest. Nog tot zondag staan ze paraat en dan houdt het voor hun op. Bedankt aan al de vrijwilligers en een dik verdiend applaus. Met veel dank aan Joseph Bams voor deze info en foto's