zondag 28 juni 2020

The day after de afbraak van de brug in Lummen.Mijn nieuwsgierigheid deed me terug keren naar de plaats waar gisteren avond en nacht héél véél kabaal was. Zware hijskranen, boten of moet ik zeggen schepen op het water met een ponton om de stukken van de brug naar de kant te vervoeren. Daar stonden zware machines te wachten op hun prooi om zijn tanden in de beton te zetten. 

Vandaag was het heel anders. 
Héél stil, alleen wat wandelaars die het voorbije schouwspel kwamen bekijken. Een groot gat in de lucht, daar waar gisteren nog de betonnen gewelven lagen die de verbinding maakte tussen Lummen en Heusden. Vandaag lukt dit niet meer. Aan de overkant een grote berg beton, dat waren de gewelven, nu verbrijzeld tot grauw stof en steen. De machines aan het puin staan te wachten om hun tanden in de rest van de brug te zetten. Als we wat verder wandelen en omhoog kijken in de brug zien we nog opschriften staan. Je kan er aan merken dat hier vroeger jeugd zich heeft vermaakt om in de brug te kruipen en zich uit te leven op de gewelven. Morgen of overmorgen of misschien nog wat later op de week zullen deze opschriften tot het verleden behoren. 

En dan... hoor ik in de verte een geluid. Het geluid van een boot. Nog even wachten want dit kan me de foto opleveren die in het archief verdwijnt. En met het geluid van dit schip begeef ik me terug naar mijn wagen. Mijn nieuwsgierigheid heeft geloond althans toch een beetje. Van de week toch nog eens terug gaan om te kijken hoe de werken vorderen en mijn nieuwsgierigheid niet langer op de proef stellen. Met veel dank aan Joseph Bams voor deze info en foto's