dinsdag 18 augustus 2020

Dit is Heusden-Zolder => Gebedshuis I.g. Sultan Ahmet moskee

I.g. Sultan Ahmet is één van de erkende moskeeën in Heusden-Zolder. De oprichting kwam er in 1986 na de aanschaf van het gebouw gelegen op de Pastoor Paquaylaan. De Sultan Ahmet moskee engageert zich naast onderwerpen m.b.t. religie dag in dag uit voor verschillende maatschappelijke kwesties waaronder educatie, cultuur, sport enz. De moskee organiseert op frequente basis lezingen waarvan de onderwerpen zeer breed zijn. Hiernaast worden er ook Koranlessen gegeven in het educatief centrum van de moskee. 

Ramadan tijdens de Corona-crisis

Tijdens de Ramadanmaand zorgen de moskeeverantwoordelijken voor aangename Iftar-maaltijden waar iedereen van kan genieten. Deze maaltijden worden achter de moskee georganiseerd waar er tenten en tafels worden klaargezet. Al deze Iftar-avonden worden steeds georganiseerd door vele vrijwilligers van de moskee. Door de coronacrisis is dit gebeuren echter weggevallen.
Omwille van het virus verliep de Ramadan en de verschillende plechtigheden anders dan normaal. Rekening houdend met de regels met betrekking tot “Social distancing” werd Ramadan dit jaar thuis gevierd terwijl de moskee wekenlang de deuren gesloten hield. Het gebed werd in elk gezin georganiseerd en het suikerfeest werd in de bubbel van 4 gehouden. Grote familiebijeenkomsten werden dit jaar vervangen door contact via online meetings of via de telefoon. Hoewel de moskee tijdens de coronacrisis gesloten bleef, heeft de Sultan Ahmet moskee zich in verschillende gebieden georganiseerd om door deze crisis te komen. De verantwoordelijken van Sultan Ahmet moskee hebben dit jaar bloemen en steunkaarten uitgedeeld aan de moedige werkers van winkels in Heusden-Zolder zoals onder andere in de Lidl, Aldi, Depoza en Erpa. Een zeer mooi gebaar dat ook deze hardwerkende mensen even in de aandacht mochten geplaatst worden. Tijdens de hele maand Ramadan bracht de Sultan Ahmet-moskee ook voedsel naar een 70-tal vastende vluchtelingen (De Bark). Hiernaast hebben ze tot op heden al hun behoeftes voorzien.

Ook de zorgmensen van het Sint-Franciscusziekenhuis mochten uit handen van Mehmet Üstün en Yusuf
Birinci (in naam van heel de I.g. Sultan Ahmet moskee zie foto's onderaan) een pak van 1.000 mondmaskers en wenskaarten ontvangen. Natuurlijk nam het personeel van het Sint-Franciscusziekenhuis dit graag in ontvangst, want in deze coronatijd was dit zeer welkom. Mehmet Ustun wist het zo mooi te verwoorden: "In deze oorlog staan jullie hier in SFZ aan het front. Dit verdient dank, waardering en respect.” Dit waren woorden die de coronacrisis ons terug geleerd heeft en dit bij alle bevolkingsgroepen zonder onderscheid. Een zeer mooi gebaar!

Zwerfvuilactie

Hygiëne en properheid is van enorm belang in de islamitische godsdienst. Vertrekkende vanuit deze 
visie hebben de jongeren van de Sultan Ahmet moskee laten zien dat ze ook denken aan het milieu en de boodschap geven dat zwerfvuil niet acceptabel is, door mee te doen aan de zwerfvuilactie die werd georganiseerd door Limburg.net. Massa-afval, zwerfvuil, sluikstorten is helaas een groot problematiek over heel de wereld en ook in onze gemeente. De jongeren van de Sultan Ahmet moskee werken daarom in groep samen aan dit probleem door mee te doen aan opruimacties. Hoewel de jongeren ook dit jaar zich hadden ingeschreven voor deze actie, is ook dit gebeuren afgelasten omwille van de maatregelen m.b.t. Corona.

Interreligieus platform

De Sultan Ahmet moskee is ook een actieve lid van het interreligieus platform van Heusden-Zolder. Door het organiseren van gezamenlijke iftar-avonden, ontbijten, vredeswakes samen met de Katholieke gemeenschap proberen zij bij te dragen tot een harmonieuze samenleving. 

Praktische informatie van de Sultan Ahmet moskee:
- De moskee is altijd open voor iedereen.
- Dagelijks zijn er 5 gebedsdiensten.
- Locatie: Pastoor Paquaylaan 77
- Tel. +32 11 57 25 36