donderdag 26 augustus 2021

Dit is Heusden-Zolder => De Heilig Hartkerk in Boekt


De eerste kerk in Boekt werd gebouwd in de jaren 30 en ingewijd in 1933. Sinds de nieuwe Heilig Hartkerk in 1958 werd gebouwd en ingewijd deed de oude kerk van Boekt o.a. dienst als petanquelokaal. De oude kerk werd in maart 2015 afgebroken. 

In Boekt was er dan weer nood aan een nieuwe kerk, om de bouw van een nieuwe kerk te komen moest er weer geld ingezameld worden. En elke Boektenaar gaf elke week 5 BFR in de collecte voor hun kerk die gebouwd is in de Ubbelstraat. Tevens ging pastoor Swinnen elke week gedurende 2 jaar in elke Limburgse kerk preken en geld inzamelen ten voordele van de bouw van de nieuwe kerk in Boekt. Het plan van de Heilig Hartkerk in Boekt werden getekend door Ir. architect Francois uit Beringen en architect Dolf Nivelle van de groep Gamma uit Hasselt. Het werd een modern drie-beukig betonnen gebouw met een vrijstaande massieve toren van 36 m hoog . Het geheel is in hel wit chromoliet.


In November 1957 werd door de deken van Beringen E.H. Hombroux de eerste steen gelegd. De bouw werd gerealiseerd in de periode 1958-1959. De massieve kalkstenen altaarblok is van 1959. Van hetzelfde jaar dateren ook het doopvont en de keramiek kruisweg gemaakt door Jan Heylen uit Diest. Ook het glasraam geschonken door het gemeentebestuur door de partnerstad Bad Arolsen vond na de afbraak van het oude gemeentehuis in 2009 een nieuwe thuis in de Heilig Hartkerk. 

Roger Bonduel uit Sint Andries ontwierp het Tabernakel, de altaarkandelaars, het kruisbeeld en het deksel van de doopvont. Het orgel is van E. Verschueren uit Tongeren. De non-figuratieve glasramen zijn van 1959 en creaties van Michel Martens uit Brugge. In juni 1959 werd deze kerk feestelijk ingewijd door Monseigneur Van Zuylen Bisschop van Luik. Ter herdenking van dit wijdingsfeest werd vanaf dan op de eerste zondag van juli Boekt Kermis gehouden. 

Voor de kerk ligt een fraai plein met lindebomen. E.H. Swinnen wordt in 1964 benoemd tot pastoor in Koersel en word opgevolgd door pastoor Royackers die van 1947 tot 1960 leraar Humanoria was in Bilzen en van 1960 – 1964 kappelaan was in Wareme. In 1967 word het bisdom Hasselt onafhankelijk van het Bisdom Luik. Vanaf 1972 werd E.H. Reners aangesteld tot derde pastoor in Boekt. Pastoor Reners heeft zich vooral ingezet met het opbouwen van de KWB Boekt, de Chirojongens terug te laten starten. 
Hij bleef pastoor van Boekt tot zijn dood op 27 april 1997 in Boekt. Op 25 oktober 1997 word pastoor Herman Hellings aangesteld in Boekt. Na pastoor Hellings was pastoor Champagne even waarnemend priester voor het doen van de missen op zaterdag/zondag. Na hem werd E.H. Giuseppe Di Salvatore als pastoor voor federatie Zolder aangesteld (hij stopt per eind december. Wat het dan wordt, is koffiedik kijken.
Met veel dank aan Trudo Groffi voor zijn fotowerk en ons de informatie te bezorgen.