zaterdag 6 juni 2020

Coronamaatregeling asielcentra terug geschroefd

Na een evaluatievergadering met Fedasil, het Rode Kruis en de Limburgse burgemeesters die op hun grondgebied een asielcentrum hebben, is beslist om de COVID-19-maatregelen die sinds 25 maart in de Limburgse asielcentra van kracht waren, terug te draaien, en dit vanaf maandag 8 juni. Enige uitzondering is het asielcentrum van Houthalen-Helchteren, waar voor het eerst een aantal besmettingen met COVID-19 zijn vastgesteld. De getroffen personen worden op een aparte afdeling in quarantaine gehouden. De situatie wordt op de voet gevolgd en wanneer de toestand zich normaliseert, zullen ook hier, in overleg met het Rode Kruis en het gemeentebestuur, de Covid-19-maatregelen worden teruggeschroefd.
De Coronamaatregelen in de asielcentra van Heusden-Zolder, Lanaken, Sint-Truiden, Lommel, Pelt, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg kwamen er om maximale garanties te geven aan de bewoners, het personeel en de omwonenden van deze centra. De gezamenlijke beslissing van de zeven burgemeesters om bijkomende maatregelen in te voeren (avondklok, security aan in- en uitgangen, toezicht op naleven fysieke afstand in de centra) creëerde ook een uniforme aanpak binnen de provincie.

“Tijdens de evaluatievergadering was er een algemene consensus over het feit dat de afgesproken maatregelen goed werden nageleefd en effectief waren én dat de samenwerking zeer goed is verlopen. Mijn dank gaat uit naar Fedasil, het Rode Kruis en de betrokken burgmeesters voor de constructieve en intensieve samenwerking,” stelt waarnemend gouverneur Michel Carlier.

Op 3 juni gaf de Nationale Veiligheidsraad groen licht voor fase 3 van de exitstrategie. Aansluitend op deze versoepelingen zijn de betrokken burgemeesters, Fedasil en het Rode Kruis overeengekomen om ook in de asielcentra in Limburg de Covid-19-maatregelen af te bouwen. Concreet betekent dit dat, met uitzondering van Houthalen-Helchteren, vanaf 8 juni de reguliere werking herneemt. Uiteraard wordt rekening gehouden met de richtlijnen en aanbevelingen die in het kader van de strijd tegen COVID-19 in ons land van toepassing blijven.