zondag 28 juni 2020

Brug over het kanaal in Lummen voor een stuk verdwenen.

De brug over het kanaal in Genenbos (Lummen) is al voor een deel afgebroken. 
Zaterdagavond om 22 uur werd gestart met het afbreken van het middelste gedeelte van de brug. Daarvoor moest eerst alles goed vast hangen aan reuzenkraan aan beide zijde. Eenmaal alles goed en wel was vastgeklonken werd begonnen met het losmaken van het voetpad met daaraan de ijzeren leuning. Eerst werd de kant van Lummen aangepakt. Werklieden met drilhamers en snijbranders, een gekraak en het eerste deel van de brug kon op een ponton geladen worden. 

Dit eerste deel werd aan de kant gebracht waar zware machines te wachten stonden om dit stuk aan gruizelementen te breken. Als dit werk geklaard was mocht het ponton terug onder de brug geplaatst worden om het tweede deel van de brug op te halen. Om kwart over drie vannacht viel er een stevige regenbui die al het stof van gebroken beton onder hield, maar het was van korte duur. 

Om kwart over vier werd het laatste stuk van de brug naar beneden geladen. Een kwartier later kon je niet meer over de brug om van Genenbos naar Lummen of andersom te stappen tenzij je het riskeerde om natte voeten te halen. Op zondag gaan de werken gewoon verder tot de hele brug is verdwenen. Nog een kleine negen maanden geduld en er ligt een heel nieuw exemplaar te blinken. Met veel dank aan Joseph Bams voor deze info en foto's