zaterdag 27 juni 2020

Bolderberg Bovy De Wijers: Robbie Roerdomp op het domein...


Een warme zonnige gezellige vrijdagmorgen gisteren op de binnenplein van Bovy voor de speeltuin. De kinderen van het 3de leerjaar van onze school waren al present, alsmede dhr. Bert Lambrechts gedeputeerde voor milieu en natuur, schepen Marleen Hoydonckx, Anette Palmers directrice vrije basisschool Bolderberg, en een aantal genodigden waaronder ondergetekende. Na de gebruikelijke speeches gingen de schoolkinderen onder begeleiding op zoek naar Robbie Roerdomp, volgens opgave in het prachtige begeleidend doeboek "De Wijers in vogelvlucht". Hierin wordt vakkundig dit gebied en de roepdomp beschreven. Illustratief kunnen de kinderen in dit boek aantekeningen maken, lezen of raadseltjes oplossen tijdens hun zoektochten.

Dit mooie doeboek zal onder andere te vinden zijn op het infokantoor toerisme, Vrunstraat 6 te Bolderberg. tel 011 80 80 98 Fax 011 80 80 78

E-mail toerisme@heusden-zolder.be Website www.heusden-zolder.be/toerisme

26 juni wordt het eerste De Wijers-doeboek “De Wijers in vogelvlucht met Robbie Roerdomp” gelanceerd. Kinderen van 6 tot 12 jaar ontdekken met dit vrolijke boek boordevol opdrachten en spelletjes het prachtige land van 1001 vijvers in het hart van Limburg. Ze worden gestimuleerd om verschillende plekjes in het gebied te bezoeken en zo te sparen voor een Wijers-Boc’n Roll. Dé garantie voor een heerlijke zomervakantie in De Wijers.

Hoofdpersonage van het doeboek is Robbie Roerdomp. De roerdomp is één van de typische bewoners van De Wijers, waar het landschap gedomineerd wordt door honderden vijvers. Robbie neemt kinderen van 6 tot 12 jaar in het doeboek ‘De Wijers in vogelvlucht’ mee naar de mooiste plekjes in dit land van 1001 vijvers.

Het vrolijk geïllustreerde doeboek – met tekeningen van lokale illustrator Tinne Luyten – staat boordevol speelse doetips ter plaatse, uitdagende spelletjes, spannende tests en leuke weetjes. Een must voor een geslaagde staycation in De Wijers. Kinderen kunnen bijvoorbeeld testen welk Wijers-dier ze zijn, Wijers-memory of kruidenbingo spelen en ze komen eindelijk te weten waarom vogelpoep wit is.

Gedeputeerde voor leefmilieu Lambrechts: “Het is fijn om in deze Corona-periode een extra aanbod te hebben om toeristen uit eigen land aan te trekken in Limburg en De Wijers. Zeker voor ouders met kinderen, die al enkele maanden thuis zitten is dit doeboek een welgekomen uitdaging om op verkenning te gaan in eigen land of zelfs in eigen streek en zo de prachtige natuur die De Wijers rijk is te verkennen. Ze leren de soorten van De Wijers kennen en kunnen via de verschillende onthaalpunten van De Wijers tal van activiteiten beleven. ”

Bezoekersgids voor de ouders

Voor de ouders zit er een handige bezoekersgids en ontdekkingskaart van de streek in het boekje met een overzicht van de gezelligste picknickplekjes, de absolute must-see’s van De Wijers en een duidelijk overzicht van wat er allemaal te doen is in dit vijvergebied. Door de kinderen en hun familie op rondreis te sturen in het gebied, komen ze automatisch langs de verschillende onthaalpunten en bijbehorende bezoekerscentra en horecazaken; waardoor ook zij een extra publiek krijgen in deze moeilijke tijden.

De Wijers

De Wijers is een streek in het hart van de provincie Limburg, die zich uitstrekt over de gemeenten Hasselt, Genk, Diepenbeek, Lummen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Zonhoven. Goed voor meer dan 26.000 ha vijverlandschap met Europees beschermde topnatuur, waar zeldzame dieren als de roerdomp en de boomkikker hun thuis vinden.

De streek wordt niet zomaar het ‘land van 1001 vijvers’ genoemd. Het bijzondere lappendeken van vijvers dat zo typisch is aan De Wijers ontstond voornamelijk door het kweken van vis. Eerst door kloosterlingen, later door commerciële viskwekers. Vandaag zorgen de vijvers, vennen, beken en plassen voor een unieke fauna en flora in het gebied.

Spaaractie

Robbie nodigt jong en oud uit om de verschillende onthaalpunten en andere leuke plekjes te gaan ontdekken, zodat ze zich geen moment zullen vervelen. Op elk onthaalpunt vinden de kinderen een sticker van Robbie Roerdomp met wat hij in zijn koffer moet steken voor zijn reis door De Wijers. Wie minstens vier spulletjes in zijn koffer steekt, krijgt in ruil een unieke Wijers-Boc’n Roll - een gepimpte en herbruikbare en afwasbare foodwrap t.w.v. € 9,95 - in één van de toeristische diensten van De Wijers.

‘De Wijers in vogelvlucht’ is vanaf 1 juli voor slechts € 3,95 te koop op www.dewijers.be of bij de toeristische diensten van De Wijers.

Meer info, recensie-exemplaar aanvragen of wedstrijdvoorstellen:
An Bloemen, Communicatie De Wijers
www.dewijers.be
an.bloemen@rllk.be – 011/78.52.59 of 0473/44.07.80
info An Bloemen RLLK.
Met veel dank aan Ludo Steemans & redactie@bolderberg.be www.bolderberg.be