zondag 10 mei 2020

Weerbericht door Ruben Weytjens


Eerst zwoel. De kans op buien neemt toe, later mogelijk met onweer.
Zondag bevinden we ons in Limburg eerst nog in warme luchtmassa's. 's Ochtends is het nog nagenoeg windstil, maar in de loop van de dag zal de wind naar het noordoosten draaien en aanspannen tot 4 Beaufort. Hiermee wordt de warme lucht onder de voet gelopen door veel koelere polaire luchtmassa's. In de overgangszone kunnen er buien tot ontwikkeling komen, waarvan de intensiteit afhangt van de temperaturen die vooraf nog bereikt kunnen worden.
De ontwikkeling van de temperaturen is echter nog onzeker vanwege de onvoorspelbare bewolkingsgraad. Sommige weermodellen voorzien voormiddag reeds wat regen of enkele buien, met bijgevolg veel wolken waaronder de temperatuur niet meer aan 20 graden geraakt.

Indien de temperatuur dankzij bredere opklaringen echter nog oploopt naar 20 graden en meer, dan is er kans op onweer met lokaal misschien ook hagel erbij. Het zuiden van de provincie maakt het meeste kans op gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van forse buien. Dit is het scenario wat het Amerikaanse weermodel GFS ons momenteel laat zien.

Het Europese weermodel ECMWF laat de intensere buien in de namiddag en avond echter niet verder geraken dan de regio's rond de Frans-Belgische grens.

Er volgt hoe dan ook een koude nacht naar maandag. Hoe koud het precies kan worden hangt echter af van de bewolkingsgraad. Mocht het tegen de ochtend meerdere uren helder blijven, dan kan de temperatuur dicht in de buurt van het vriespunt uitkomen. Het zal nipt worden.
WEERBERICHT voor de volgende dagen
 
http://www.rubenweytjens.be/home