vrijdag 15 mei 2020

Vrije lagere school Berkenbos : wij herstarten stap voor stap !


Onze lagere school kan veilig herstarten. We zijn er klaar voor ! Met de leerkrachten werd de school klaargemaakt om een aantal klassen te ontvangen. Op vrijdag 15 mei starten onze zesdeklassers voor een halve dag. Het 6de leerjaar krijgt vanaf dan 4 voormiddagen (ma, di, do en vrij) les van de eigen juf of meester (woensdag niet). Deze gecombineerde aanpak van preteaching en leermomenten in de klas geeft voldoende kansen om de overgang naar het secundair voor te bereiden.

Vanaf maandag 18 mei verwachten we de eersteklassers vier volledige dagen in de week (ma, di, do, vrij) . De klasleerkrachten en een ondersteunende leerkracht staan te popelen om deze jongeren te ontmoeten. Zo kunnen de basisvaardigheden van lezen en rekenen opgefrist worden en verder ingeoefend. En een week later op maandag 25 mei, als alles goed verloopt, willen we starten met het 2de leerjaar. Ook deze kinderen verwachten we vier volledige dagen in de week (ma, di, do, vrij).
Elke leerkracht zal de nodige tijd en ruimte vrij maken om de veiligheidsmaatregelen aan te leren, want de veiligheid van onze leerlingen en leerkrachten is nu het belangrijkste :
 ze zullen vaak hun handen wassen of ontsmetten met handgel,
 ze spelen binnen hun bubbel in het afgebakende en toegewezen deel van de speelplaats - elke bubbel op een ander tijdstip - ,
 ze krijgen een vaste plaats in de klas,
 ze leren hoe ze de klas, de school, de gang, … binnen en buiten gaan,
 ze spelen met elkaar maar op een afstand van 1,5 meter,
 …

Maar even belangrijk is dat leerkrachten bij de herstart tijd zullen maken voor de emoties en zorgen van onze leerlingen.
 Duidelijk maken waarom de leerkracht een mondmasker draagt , waarom er zoveel toezicht is, waarom de klasjes opgesplitst zijn, waarom elke bubbel een verschillende toegangspoort heeft, …
 Vertellen over hun belevingen in deze
 …

En na de schooldag zullen onze poetsvrouwen hun best doen om alles te ontsmetten, te reinigen, te poetsen. Een dikke pluim voor hen om deze klus au serieux te nemen !
En wat gebeurt er met de leerjaren (3de, 4de en 5de leerjaar) die niet starten na 15 mei ? Voor hen verandert er niets. Zij krijgen de nieuwe leerstof nog altijd thuis of in de opvang. De klasleerkrachten begeleiden deze kinderen zo goed mogelijk op afstand. Maar wie weet … mogen zij binnenkort ook naar school !
Er is gekozen om de opvang van deze leerjaren in De Droomboom te organiseren zodat de groep van kinderen in de opvang geen contact hebben met de groepjes kinderen die les krijgen op school. De kinderen in de opvang blijven verder nieuwe leerstof krijgen, net zoals hun klasgenootjes die thuis leren, onder begeleiding van leerkrachten en vrijwilligers.

Ook hier worden alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen.
Lieve jongens en meisjes, beste ouders, we zien jullie graag en doen onze uiterste beste om deze laatste weken in dit schooljaar zo aangenaam en veilig mogelijk af te sluiten. Maar we rekenen erop dat ieder zijn steentje bijdraagt meewerkt aan de veilige heropstart!
De directie en leerkrachten van de vrije lagere school Berkenbos.