woensdag 6 mei 2020

Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum H|Z Geef NOOIT melk geven aan egels.

De afgelopen dagen kenden we een echte invasie van egels. Enkele tientallen gewonde egels werden op een paar dagen tijd opgevangen. Het waren haast allemaal verkeersslachtoffers met fel geïnfecteerde wonden. Meestal waren het stinkende etterende wonden met daarin reeds vleesmaden.

Egels voeden zich graag met de doodgereden insecten die ze ’s avonds en ’s nachts veelvuldig op het wegdek van autowegen vinden. Indien er een voertuig in aantocht is, verdedigen egels zich door hen op te rollen in een bolletje als een veilig bolster.

Dit is heel doeltreffend maar niet tegen voorbij razende voertuigen die door de luchtverplaatsing het ‘bolletje’ aan het rollen brengen en dat door de snelheid uiteindelijk ontrolt. Want daarna slaat het onbeschermde hoofdje van de egel tegen het wegdek met allerlei kwetsuren tot gevolg.

Zulke slachtoffers zijn – meestal door de ver gevorderde infecties – heel moeilijk te redden.
De overlevingskansen slinken nog meer indien men met goede bedoelingen melk geeft aan de egel!

Vandaar de belangrijke levensreddende boodschap: GEEF NOOIT MELK aan in nood verkerende wilde dieren! Niet aan jonge dieren, noch aan volwassen exemplaren.
EHBO: Slachtoffers dienen donker geplaatst te worden, zonder enige voeding of drinkwater en dan asap het Opvangcentrum contacteren. Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder