zondag 31 mei 2020

Viruele Touring Zolder Cup Ronde 2


In aanloop naar de Virtuele Belcar op zondag houden ze op circuit Zolder een Touring Cup. Deze Touring Cup is voor Simracers een opstap naar de Belcar. Vorige week waren we te gast op het circuit van Spa Franchorchamps waar we een zeer sterk Limburgs duo aan het werk zagen. Maarten Dekens uit Koersel en Dieter Aerts uit Zonhoven. Zij eindigde vorige week op een schitterende 2de plaats met de Porche GT4 Kaymann. Maar terug naar de race van vandaag. De 23 piloten die zijn ingeschreven krijgen één uur om zich te kwalificeren. Er zijn drie groepen met name de Porche rijders die het snelst zijn, dan hebben we de Audi’s en daarachter de minder snelle wagens de Mazda’s. Maarten Dekens die de eerste ronden van de kwalificatie voor zijn rekening neemt, weet zich op een mooie vierde stek te plaatsen. De pole is voor Maik Barten en David Suffeleers.

Om precies 18u wordt de start gegeven. De opwarmingsronde met daarna de vliegende start. Maik Barten gaat als eerste de eerste linkse in gevolgd door Diego Haems. Dekens heeft daar al een plaats goed gemaakt en volgt als derde. In de vierde ronde neemt hij zelfs de 2de plaats over van Haems. Door het aansnijden van de kerbstones raakt de wagen uit balans en verliest Maarten een zestal plaatsen. Het wordt terug achtervolgen voor Dekens en probeert wat van achterstand terug goed goed te maken. Dat lukt hem aardig want in de 49ste ronde rijdt hij zelfs terug op een tweede plaats. Na ongeveer anderhalf uur wedstrijd komen de wissels eraan. Dan worden de ploeggenoten aan het werk gezet. De leider Maik Barten gaat als eerste de pits in om te wisselen. Daardoor komt Maarten Dekens zelfs eventjes aan de leiding. Maar ook hij moet binnen voor zijn wissel met zijn ploegmaat Dieter Aerts. Aerts komt als 2de terug de baan op. In zijn derde ronde zet Dieter de Porche even in de graskant waardoor hij een plaats verliest. Stop en Go penalty voor de leider waardoor hij dertig
seconden de pits in moet. Daardoor verliest hij de voorsprong ddie hij heeft opgebouwd en hebben we een nieuwe leider. Jason Glen komt aan de leiding en wordt op de huid gezeten door Dieter Aerts. In de 74ste ronde is het zover, Aerts neemt de leiding over van Glen. In de klasse vn de Audi’s is het Kim Beheyt die leidt voor Mike Goossens. In de kleinere klasse de Mazda’s leidt Nick Puylaert voor Bart Chevaillier. Opschudding voor de leider in de wedstrijd. Een Mazda die de pas afsnijdt en zo een aanrijding veroorzaakt met Dieter Aerts. Aerts kan een aanrijding niet meer vermijden en verliest zo kostbare tijd. Hij wordt op een tiental sec weer tweede. Een bekende in de Belcar wereld is David Suffeleers. Hij neemt het stuur van de Porche over en gaat als vijfde terug de baan op. Dan is het aan Jason Glen om de pit op te zoeken. Hij wordt afgelost door Bryan Grauwels. Deze wissel brengt Dieter Aerts aan de Leiding in de 100ste ronde.
Met een voorsprong van 58 sec ziet het er voorlopig goed uit voor de leider. Hij moet wel nog een wissel doen met maarten Dekens. De stand na 3uur wedstrijd. Bij de Porches leidt het duo Aerts-Dekens voor Bryan Grauwels en op de derde plaats rijdt Diego Haems. Bij de Audis leidt is het Keano Borgonjon voor de Olivier Bultynck en als derde Joel Uylen broeck. Bij de Mazda’s leidt Steven Dewulf voor Niels Tiesters en Lieven Beeck. Ondertussen terug naar de kop van de wedstrijd. Daar heeft Dieter Aerts het stuur doorgegeven aan Maarten Dekens. Met de minuut voorsprong voor de wissel hield Dekens nog een vijftal seconden over bij het uitkomen van de piststraat.

Met nog een half uur op de klok even spanning tussen Crauwels en Haems. Haemss verslikt zich even en Crauwels zet zijn Porche naat die van Haems. Crauwels heeft de betere lijn bij het aansnijden van de Thierry Boutsen chicane. Door dit duel kan Dekens zijn voorsprong als leider even opdrijven naar 5sec. Crauwels begint de fouten op te stapelen en verliest de controle over het stuur verliest daardoor zijn tweede plaats aan Haems. Ook zijn derde plaats moet Crauwels laten aan David Suffeleers door weer verkeerd in te sturen. Zijn het de zenuwen of zijn de banden aan het einde van hun Latijn!!! Met nog 15’ op de klok heeft Dekens zijn voorsprong kunnen uitbouwen tot een achttal seconden. Suspense op het vijf minuten van het einde. Maartens Dekens snijdt de bocht iets te fel aan en beland in de bandenmuur en maakt een paar spins. Door deze spin moet hij de leiding afstaan aan Haems. Ook Suffeleers gaat van de baan. Door iets te hard aan te dringen bij Maarten Dekens voor de tweede plaats gaat hij ook van de baan. Met nog anderhalve ronde te gaan close riding tussen Dekens en Haems met deze laatste al overwinnaar.

De stand bij de Porches eindigde op de eerste plaats Haems voor Dekens en derde was Suffeleers.
Bij de Audi’s was de overwinning voor Keanu Borgonjon voor Marnick Vos en derde eindigde Olivier Bultynck. Bij de Mazda’s was de overwinning voor Steven Dewulf voor Niels Tiesters en als derde eindigde Lieven Beeck.
Met veel dank aan Joseph Bams voor deze info en foto's