zondag 10 mei 2020

Persbericht PZ H|Z => Onverantwoorde bestuurder is zijn voertuig kwijt

Op vrijdag 08/05 heeft onze verkeersdienst een actie gehouden in kader van de aanpak straatracen binnen de gemeente HZ.
Omstreeks 19u10 konden zij een 20 jarige man uit HZ controleren naar aanleiding van zijn onverantwoord en gevaarlijk rijgedrag op de G. Gezellelaan en Beringersteenweg. De patrouille kon vaststellen dat de man opzettelijk zigzaggend over de weg reed aan verhoogde snelheid. Het koetswerk van de auto helde hier telkens gevaarlijk over. Aan de rotonde is het voertuig gestopt voor het verkeer, waarna het vertrok met piepende banden. Dit was duidelijk met opzet. Op het einde gooide de bestuurder dan alles toe op het kruispunt Beringersteenweg en Veenderweg, om fietsers over te laten. Gelet dat hij op de voorrangsweg rijdt is dit een gevaarlijk en onnodig manoeuvre, waarbij het achterliggend verkeer in gevaar werd gebracht. De man had 1 jaar zijn rijbewijs en was geen onbekende voor onze diensten, ook inzake verkeersovertredingen.

Er werd in totaal op 5 locaties de snelheid gemeten met het flitsvoertuig. 614 auto’s werden gecontroleerd waarvan 93 bestuurders zich aan een boete mogen verwachten. Positief is dat het maar om 15 % overtreders gaat, maar helaas komen 6 bestuurders in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs.
1 van deze bestuurders, een 41j man uit Dessel, kon ge├»ntercepteerd worden op de E314. Hij reed op 1 wiel met zijn motorfiets Yamaha over de Graaf de Theuxlaan waardoor hij de aandacht van de verkeersploeg trok. Vervolgens haalde hij een voertuig in en bleef hij met een ‘zeer vlotte’ rijstijl verder rijden. Eens aan de oprit trok hij de gashendel open verdween bijna onmiddellijk uit het zicht. De ploeg heeft 220 km/u moeten rijden om te naderen. De man is gestopt nadat hij het zwaailicht en de sirenes heeft opgemerkt. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken op vraag van het parket.

De overige 5 reden
- tussen de 118 en 126 ipv 70 km/u op de Stationsstraat,
- tussen 118 en 130 ipv 70 km/u op de Beringersteenweg
- tussen 121 en 126 ipv 50 km/u op de Brugstraat
- 135 ipv 70 km/u op de Graaf de Theuxlaan
Voorts werden tijdens de actie nog twee voertuigen ge├»ntercepteerd die niet ingeschreven waren. De nummerplaten werden ter plaatse afgedraaid en teruggestuurd naar de DIV. 1 Bromfietsbestuurder kreeg een bekeuring wegens niet dragen van de helm en er werden tevens nog 3 pv’s opgesteld voor inbreuken op corona maatregelen.

Zondag was er opnieuw een snelheidscontrole, weliswaar veel kleiner in aantal agenten. Het flitsvoertuig werd op 5 locaties opgesteld en controleerde 1035 voertuigen op hun snelheid. Slechts 74 bestuurders reden te snel. Er komt niemand in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking rijbewijs. Het viel wel op dat er veel meer verkeer was dan de voorbije periode.