zaterdag 16 mei 2020

Persbericht Open VLD H|Z => de vervuiler betaalt, maar niet in Heusden-Zolder.

Bent u deze week bijna van uw stoel gevallen toen de extra gepeperde rekening van Limburg.net in de bus viel? Wij wel alleszins. De factuur steeg op 12 maanden tijd met maar liefst 80%!! En dan nog wel in volle COVID19 periode waarin alle containerparken gesloten waren en de papier ophalingen, behalve die van Limburg.net, op pauze stonden.

Hoewel dit voorzien was, ons gemeentebestuur had ons er ruim op voorhand voor verwittigd bij de aankondiging van hun taxshift, vinden we toch dat hier een gepaste reactie op mag komen.

Kunnen we ons vinden in die taxshift? Grotendeels wel. Want wie een groot huis wil, zal meer bijdragen en wie werkt mag wat minder bijdragen. Eerlijke regeling. Maar de afvalkost via een forfaitair systeem doorrekenen? Dat is niet eerlijk. Dit is een systeem dat op alle vlakken rechtvaardiger kan!

De afvalkost wordt nu verdeeld op basis van gezinssamenstelling. Dit is echter compleet naast de kwestie. Grote of kleine vervuiler? Elk gezin betaalt forfaitair hetzelfde bedrag. Dan kunnen wij ons beter vinden in een systeem waarbij u betaalt op basis van verbruik. Wie veel afval produceert moet meer betalen. Wie minder produceert betaalt minder. Ik hoor het tegenargument al opborrelen. “Dan zal het sluikstorten gradueel gaan toenemen.” Maar een forfaitair systeem van afvalkost betalen gaat sluikstorten ook niet tegen. Dat kan je enkel bestrijden met zeer hard en kordaat optreden. Zoals de monsterboetes indertijd voor te snel rijden. Daar heeft men ook gemerkt dat het veelvuldig te snel rijden grotendeels afnam na een tijd van hard optreden.

Wij vragen aan ons gemeentebestuur om het systeem van forfaitaire belasting in combinatie met “gratis” vuilzakken of “gratis” bezoekjes aan het containerpark, om te ruilen voor het betere systeem waarbij: - de vervuiler moet betalen - waarbij ruimte kan ontstaan om de werkende mens nog meer te belonen door de opcentiemen op de personenbelasting verder te verlagen.

In vergelijkbare projecten in andere Vlaamse gemeentes zag men een afname van restvuil met 30% en gft zelfs met 50%. De inwoners gingen afval voorkomen en beter sorteren. Voeg hier de stimulans voor het gebruik van compostvaten aan toe en huisvuilzakken die een heel jaar gratis naar het containerpark gebracht mogen worden (bovenop de 2 wekelijkse ophaling) en zowel het restvuil als het sluikstorten zullen een groot stuk afnemen.

De vervuiler zal betalen. Maar wie bewust omgaat met zijn afval mag voor deze kosten niet opdraaien. Hilaire Spreuwers, Voorzitter Open-Vld Heusden-Zolder