donderdag 7 mei 2020

Mijnwerkerspensioenen 30/30 goedgekeurd door de kamer

Beste vrienden, mijnwerkers,
Het Federaal Parlement heeft beslist!
Met een ruime meerderheid werd het wetsvoorstel goedgekeurd. We hebben dat live kunnen volgen. Wij willen al onze Federale parlementairen van binnen én buiten Limburg, in Vlaanderen en Wallonie én uiteraard onze vakbondssecretarissen Jan Staal (ABVV) en Eddy Kellens (ACV) van harte bedanken. Zonder jullie, vrienden mijnwerkers, die samen met ons dit onrecht aanvochten, was dit nooit mogelijk geweest! Morgen, 8 mei rond 20 uur lanceren we een speciale “flash”. Daar zullen we in detail uit de doeken doen wat de wet voor de ondergrondse mijnwerkers betekend en wat de volgende stappen zijn. Met dank aan de  Kempense Steenkolenmijnen - Vriendenkring voor de foto uit het parlement

De ex mijnwerkers hebben zich de afgelopen maanden in de kijker gewerkt door hun grote samenhang onder elkaar,  ik zeg samenhang want dat is wat een mijnwerker heeft van destijds in de ondergrond te werken. Nu met de sluiting mochten zij op pensioen met 25 jaar dienst ondergrond, dat in feite 30 jaar zou zijn zoals voorgeschreven. Voor die 5 jaren werden er toen sociale bijdragen betaald toen ze nog werkten. Maar met de pensioen berekening werden deze  niet juist meegeteld.

Nu zal men 10 jaar terug in de tijd gaan en elke ex mijnwerker  het bijkomende bedrag gaan uitbetalen in 1 keer. Voor elke ex mijnwerker zal dit een ander bedrag worden maar de Kempense Steenkolenmijnen - Vriendenkring zal morgen alles juist bekend maken en dan kan iedereen juist weten welk bedrag zij gaan ontvangen.

sp.a maakte de onderstaande flyer kenbaar