vrijdag 8 mei 2020

08 mei 1945 werd overal gefeest met de capitulatie van Duitsland08 mei 1945 was de dag  van de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse strijdkrachten aan de geallieerden. Overal werden er spontane feesten georganiseerd in heel Europa. In  Amerika ontwaakten de Amerikanen met het nieuws dat de dag voordien de oorlog voorbij was en zo ontstond in The USA V-E-Dag
Het grote nieuws mocht niet worden bekendgemaakt voor 8 mei om 15 uur want op dat moment zouden dan alle  hoofdsteden van de geallieeerde tegelijk een bekendmaking hiervan brengen en al was de capitulatie van Duitsland ondertekend op 07 mei ergens rond 02u45 te Reims.
In ons land was 08 mei tot in 1974 een Feestdag om de capitulatie te vieren van Duitsland.
Ook hier in Heusden-Zolder  brak meteen na bekendmaking van de Duitse capitulatie een groot volksfeest los onder onze burgers. De bevrijding het jaar voordien in september was al een groot feest, maar na 5 jaar oorlog en nu ""VREDE"" voor iedereen was toch een mooi moment.

Op de bovenstaande foto zien we de inhaling van Jef Aerts. Er was een feestwagen gemaakt en op de feestwagen was aanwezig Leonard Aerts en zonen Jef en Alexander in 1945.
Jef Aerts hij was door de Duitsers afgevoerd om in Duitsland te werken voor de Duitsers zoals nog enkele Heusdenaren en werd na de oorlog feestelijk ingehaald. Nadien is hij in de steenkoolmijn gaan werken
Eerste kleine foto bovenste rij links =Optreden van doedelzakspelers van het Engels leger op het dorpsplein

Tweede foto bovenste rij rechtse zijde = Terugplaatsen van de klok in de toren van de Sint Willibrorduskerk te Heusden. De Duitsers wilde alle klokken overal opeisen om te smelten en te gebruiken om wapens van te maken. Gelukkig hebben ze in de tijd de klok in H|Z tijdig kunnen wegnemen zodat deze niet in handen kwam van de Duitsers. Nu kon men deze op 08 mei terug plaatsen in de klokkentoren.

Op de feestwagen v.l.n.r ; Leopold en Maria Aerts, Josephine Bielen, Eugeen Reynders, Elza en Mariette Aerts, Maria Bielen. Staande: Jeanne Aert s, Jozef Vandebroek, Rosa Put en Henri Put. Zie onderste rij 1ste foto links

Overwinningsstoet Heusden 8 mei 1945 zie de middelste foto onderste rij

Turngroep "Moed en volharding" ontstaan uit de KAJ Berkenbos, waren aanwezig bij de Vredesstoet, die door Heusden trok op 8 mei 1945.  Zie de laatste foto onder rechts.
Met veel dank aan de Heemkundige Kring Heusden voor deze info en foto's