maandag 9 maart 2020

VZOHZ is dringend opzoek naar HALSTERS, hooi en krachtvoeding


Vorige week 23 paarden bijkomend opgevangen.
Afgelopen woensdag 4 maart hadden we 17 paarden/ezels in het Opvangcentrum ter beschikking voor adoptie. Diezelfde woensdag moesten we een in beslag genomen hengst opladen in Vliermaal. Een “onhandelbaar agressief beest dat bijt en stampt” volgens de buurtbewoners die allen dit paard al minstens een keertje in hun eigen tuin op bezoek hebben gehad. Wegens dierenverwaarlozing ontsnapte het dier uiteraard om de haverklap; hoewel die nog nooit haver had gezien … Onder het toeziend oog van de politie hadden we binnen de 5 minuten deze gemoedelijke hengst in onze trailer geladen richting het Opvangcentrum in Heusden – Zolder.

Donderdagnacht 5 maart belde de noodcentrale 101 ons om 2 onbeheerde paarden te komen vangen in Testelt (Vlaams Brabant). Het betrof 2 pony’s die we dankzij de nachtelijke hulp van de buurtbewoners snel kregen ‘geladen’.
Vrijdag 6 maart werd een heel ander verhaal. In opdracht van de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn moesten we maar liefst 15 verwaarloosde paarden opladen in Zoutleeuw! Een zéér dominante hengst waakte er over zijn 7 drachtige merries en nog 7 jonge paarden. Een grote vangkraal werd opgesteld op de openbare weg die daarvoor tijdelijk door de politie werd afgesloten en om 22 u 30 arriveerden we met de laatste lading paarden in het Opvangcentrum.

Zaterdag 7 maart kregen we van de politie Regio Hoofdstad de opdracht om 3 in beslag genomen verwaarloosde paarden te evacueren in Halen.
Zondagnacht om 3 uur stond de politie van Heusden – Zolder oog in oog met een onbeheerd paard; wat onze ‘teller’ voor deze week op 22 paarden bracht.
Via de noodcentrale 101 zorgde de politie van Maasmechelen vanmiddag (hopelijk!) dé afsluiter van de week; 4 onbeheerde schapen en een pony vangen waardoor de ‘teller’ voor deze week op 23 extra paarden staat!

Het vangen en evacueren van paarden is vaak een heel tijdrovende klus en specialistenwerk, maar vanaf dan begint hét echte werk pas. Momenteel moeten er in het Opvangcentrum - enkel op dat vlak – al maar liefst 40 PAARDEN dagelijks worden verzorgd! Eén merrie draagt sinds gisteren een geboortealarm waardoor de conciërge van het Opvangcentrum (die o.a. de nachtpermanentie en de nachtbewaking 7 dagen/week verzekert) wordt gealarmeerd als het op bevallen gaat aankomen.

Alle STEUN; zeker ook in natura onder de vorm van voeding zoals hooi, krachtvoeder, wortelen, enz. zijn uiteraard van harte welkom.
!! Bovendien zijn we dringend op zoek naar extra HALSTERS voor paarden en pony’s.
Met dank aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder