woensdag 11 maart 2020

Ontmanteling vermoedelijke criminele organisatie voor cocaïnetrafiek via Antwerpse haven

Vanochtend voerden de FGP’s van Antwerpen en Limburg simultaan huiszoekingen uit in dossiers die betrekking hebben op een vermoedelijke criminele organisaties die actief zijn in cocaïnetransporten en cocaïneverkoop.
In 2 aan mekaar gelinkte strafonderzoeken werden er vandaag in de provincie Limburg 21 huiszoekingen uitgevoerd (o.a. in Genk, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Dilsen-Stokkem, Hoeselt en Zonhoven) naast 19 huiszoekingen in het arrondissement Antwerpen.
De huiszoekingen gebeurden in overleg tussen de justitiële overheden en federale politiediensten van Antwerpen en Limburg. Ook de lokale politiezones LRH en Carma leverden ondersteuning in de dossiers. De huiszoekingen werden ondersteund door de speciale eenheden van de federale politie, het interventiekorps, de Limburgse politieschool PLOT, alsook van de dienst hondensteun.

De geviseerde organisatie zou zich de voorbije jaren hebben bezig gehouden met grootschalige cocaïnehandel in de Antwerpse haven en zou tevens – in een onderlinge concurrentiestrijd – regelmatig geweld hebben gebruikt. Mogelijks zijn de granaataanslagen en vuurgevechten van de afgelopen jaren (tussen 2014 en heden) toe te schijven aan leden van deze organisatie.
Zo vormde de granaataanslag dd. 10 oktober 2019 in de Molenstraat in Maasmechelen de start van een Limburgs dossier. De daders poogden toen een granaat in de slaapkamer van een Maasmechelse woning te gooien waar op dat moment een man, diens vrouw en kind aan het slapen waren. De geviseerde bewoner maakte zelf deel uit van een andere criminele organisatie die handelde in verdovende middelen. Hij liep daarvoor recent een veroordeling op door het Hof van Beroep in Antwerpen. Voor dit dossier werden vijf huiszoekingen uitgevoerd (simultaan aan de huiszoekingen in het Antwerpse dossier). Drie verdachten uit Houthalen-Helchteren werden van hun vrijheid benomen en voorgeleid voor de Tongerse Onderzoeksrechter. Intussen mocht 1 verdachte beschikken na verhoor. Tijdens deze huiszoekingen werden 21.000 € aan cash geld in beslag genomen, naast een luchtgeweer, BB-Gun, alarmpistool, 900 gr hasj, 100 gr weed en verschillende geëncrypteerde gsm’s. Tenslotte werd ook in Nederland (Rotterdam) een huiszoeking uitgevoerd op vraag van de Limburgse speurders.