donderdag 12 maart 2020

Nationale veiligheidsraad geeft nieuwe maatregelingspunten

Er zijn een heleboel maatregelen deze avond afgekondigd  met het coronavirus.
De Nationale veiligheidsraad besliste om vanaf morgenavond 24 uur deze maatregelen in voegen te laten gaan tot en met 03 april.
* Alle scholen moeten sluiten vanaf maandag, maar moeten opvang voorzien
   voor die geen opvang thuis hebben.
* Alle restaurants, discotheken, cafe's gaan dicht.
* Kinderverblijven crèches moeten open blijven.
* Apotheken en voedingswinkels en dierenspeciaalzaken die essentiële diensten
   leveren blijven volledig open.
* Al de andere winkels sluiten in het weekend, maar door de week zijn ze wel open.

Nog opvallende is dat onze regering een oproep doet om de bejaarden thuis te houden, en als ze moesten gaan winkelen dit zeker niet te doen op de spitsuren of drukke momenten op het openbaar vervoer.

Misschien toch heel mooi om ook zorg te dragen door onze burgers met de ouden uit elk zijn straat. De alleenwonende klop er eens aan en vraag of alles goed is en of je voor hen eens moet winkelen of iets moet doen. Gewoon dat sociale contact naar de mensen brengen zodat ze niet afzonderen van de wereld.

Er moet ook geen paniek ontstaan tot hamsteren, want de winkelketens zullen voedsel en andere benodigdheden genoeg in huis hebben om iedereen te dienen. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bevestigde dat de politie bevoegd is om op te treden en overtredingen vast te stellen en eventueel te beboeten.
"Dit is geen lockdown", verzekert Premier Wilmès. "Deze maatregelen zijn genomen om Italiaanse toestanden net te vermijden.". Premier Wilmès (MR) roept ook iedereen op om kalm te blijven en solidair te zijn naar iedereen toe.