vrijdag 13 maart 2020

Huisartsen, gemeente en SFZ zijn we alweer een heel eind op weg om patiënten goed te kunnen opvangen.

De situatie in SFZ blijft ongewijzigd. De beschermingsmaatregelen worden strikter. Maximum 2 bezoekers en uitbreiding van de beperking tot 1 bezoeker op de diensten geriatrie, intensieve zorgen en op de kinderafdeling enkel de ouders, kraamafdeling enkel de partner.

De verpleegkundig/paramedisch directeur Jeroen Ruysen bevestigt dat verpleegkundigen, zorgkundigen, andere medewerkers als patiëntenvervoer, logistiek, poets, … de specifieke maatregelen bij isolatie kennen omdat besmetting gans het jaar door kan voorkomen (bv. meningitis, MRSA, Norovirus, …). Deze diensten worden dagelijks geïnformeerd over de update van mogelijke aangepaste overheidsrichtlijnen.

In totaal werden in SFZ 51 patiënten getest en blijft het aantal sinds vorige week zaterdag beperkt tot 2 bevestigde ambulante personen. Deze twee personen wonen op hetzelfde adres en verblijven in thuisisolatie. Unieke samenwerking: huisartsen – veiligheidscel gemeente Beringen en het SintFranciscusziekenhuis kwam snel en accuraat op gang. Om patiënten met symptomen goed te kunnen opvangen en zoveel mogelijk gescheiden te houden van de patiënten met andere klachten, hebben de drie betrokken partijen een concreet plan van aanpak uitgewerkt. In het Medisch Centrum Beringen, Hospitaalstaat 27, 3580 Beringen hebben ze in een afzonderlijk toegankelijke ruimte, enkele kabinetten ingericht waar de huisartsen deze patiënten met symptomen van koorts, hoesten, niezen, luchtwegenproblemen … na triage door de huisarts verder opvolgen.

Deze medische opvang door de huisartsen start dit weekend. Ook de daarop volgende weekdagen engageren de huisartsen uitzonderlijk ook door de week deze permanentie, een belangrijk engagement van hen in deze drukke tijden.
Deze unieke samenwerking zet in op maximale preventie/bescherming van besmetting en garandeert tegelijk een efficiënte en kwalitatieve opvang van risicopatiënten. Patiënten met andere medische klachten kunnen zoals anders steeds terecht in de praktijk van hun huisarts. Mijn-Wachtpost en de huisartsenkringen een samenwerking van huisartsen van Beringen, Ham, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Halen, Tessenderlo en Deurne (Diest) en Houthalen-Helchteren engageren voor de medische invullen, het SintFranciscusziekenhuis biedt de accommodatie en technische/praktische faciliteiten aan, de veiligheidscel van de gemeente Beringen biedt bijstand waar nodig.

OPGELET: Gezien de uitzonderlijke omstandigheden door het corona virus en om de uitbreiding zoveel mogelijk te vermijden zijn er enkel raadplegingen op afspraak en wordt met “gesloten deuren” gewerkt. Patiënten telefoneren eerst naar nummer 011 71 56 50 voor een afspraak. Heeft u één of meerdere van onderstaande symptomen zoals koorts, hoesten, keelpijn, neusloop, niezen,…kom dan zeker niet naar de wachtpost. U belt naar bovenstaand nummer en wordt dan doorverbonden met de arts van dienst die u verder zal begeleiden.