vrijdag 10 januari 2020

Okra Nieuwjaarsfeest 2020


Voor het nieuwjaarsfeest van Okra Heusden-centrum hadden zich een 80 tal leden ingeschreven. Bij binnenkomst in het Kuipershof werden ze welkom geheten en kregen een drankje aangeboden. Om14 uur was het voorzitter Maurice die een welkomstwoordje en nieuwjaarswensen gaf. Daarna ging zijn speech over het schrikkeljaar. Omdat we dit jaar te maken hebben met een schrikkeljaar op 29 februari 2020 kon hij niet weertaan aan de gedachte hoe een schrikkeljaar is ontstaan.

Deze extra dag werd ingevoerd omdat een kalenderjaar van 365 dagen ongeveer zes uur korter duurt dan het tropisch jaar. Om te voorkomen dat de seizoenen, die vast aan het tropisch jaar verbonden zijn, te veel in een jaar verschuiven, wordt omde vier jaar een correctie toegepast. De maand februari krijgt dan een dag extra toegevoegd, namelijk 29 Februari ook in de volksmond de schrikkeldag genaamd. Na de voorzitter mocht mijn heer pastoor Guido zijn jaarlijkse nieuwjaarswensen overbrengen aan zijn parochianen. Dit ging ook gepaard met het voorlezen van een gebed.

Na pastoor Guido was het terug de voorzitter die de kalender van 2020 even over liep. Het jaarprogramma van 2020 is goed gevuld. Daarna tijd om even te 'uchteren'. Liske van Jef Maris had voor een maaltijd van ontplofte Nieuwjaarskip met fruit gezorgd. Met schrikkelijs werd de maaltijd afgesloten en kon iedereen weer wat bijpraten. Met veel dank aan Joseph Bams voor deze info en foto's