dinsdag 5 november 2019

Heemkundige Kring jaarboek 2019 => De veuring (10)

De historie van het schortje (veuring) ..... een heel bijzonder verhaal !!!

Ik geloof niet dat onze kinderen nog weten wat een schortje is; in Heusden zeggen ze ne veuring. Oma's droegen natuurlijk een schort om in de eerste plaats hun kleren te beschermen, maar ook omdat het makkelijker was, om een schortje te wassen dan een jurk. Ze gebruikten het schortje ook als pannenlap, om de pannen van de kachel of uit de oven te halen. Het diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen.. En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen, was het schortje ook heel handig, om de eieren te dragen. Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schortje schuilen. En als het koud was kon ze haar armen erin draaien en opwarmen. Het was ook heel geschikt om zweetdruppeltjes af te vegen, als ze gebukt stond over de kachel bij het koken. Hout voor de kachel werd ook in het schortje binnengebracht net zoals de groenten uit de tuin.
En als de erwten gedopt werden gingen de schillen in het schortje. In de herfst werd het schortje gebruikt om de appels die onder de bomen lagen op te rapen. Als oma onverwachts visite aan zag komen,  stond je er van te kijken, hoeveel meubeltjes ze in enkele seconden met dat ouwe schortje nog kon afstoffen.  Als het eten klaar was, ging ze naar buiten en zwaaide met haar schortje, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen.    In deze tijd, zouden wij er gek van worden, te weten hoeveel bacteriĆ«n er in dat schortje zaten .

Toch heb ik er nooit  wat aan overgehouden…of toch?                                                     
liefde (een formidabele bacterie)
Kleine foto bovenste rij links = Catho Bosmans
Kleine foto bovenste rij midden = Theresia Snijders
Kleine foto bovenste rij links = Clementine Rutten, echtgenote van Jozef Heyligen aan het bieten wassen.


Ook het jaarboek van de Geschied en Heemkundige Kring Heusden 2019 kan nog besteld of gekocht worden. Hieronder vind je de gegevens hiervoor terug.
Het boek kan besteld worden door overschrijving van €15 en pas te verkrijgen als betaald is op rekeningnummer BE 45 7351 1613 8589.

Je kan uw gekochte boeken afhalen  op de tentoonstelling in wzc Hof ter Bloemen gelegen in de Pastoor van Mierlolaan. Elke dag tussen 14u00 en 17u30 dit vanaf 26 oktober tot en met 10 november.
Of bij Sylvain Huybrechts St Jansblok 93 te 3550 Heusden-Zolder tel. 011/75 94 01,

Of je kan de boeken ook aankopen via de volgende punten....
*** Dagbladhandel ""Vera""
*** Zelfbediening Spar-Aerts
*** En bij alle leden van de Geschied en Heemkundige Kring Heusden
*** Tentoonstelling wzc Hof ter Bloemen gelegen in de Pastoor van Mierlolaan te Heusden
        Alle dagen te bezoeken van 26 oktober tot en met 10 november en dit tussen 14u00 en 17u30 uur.