donderdag 3 oktober 2019

Bloembollen planten op domein Bovy door de lagere school Bolderberg


Sinds de gemeente Heusden-Zolder het beheer van domein Bovy in eigen handen heeft, werd er hard gewerkt om het domein nieuw leven in te blazen. Het domein kreeg een grondige opknapbeurt en er opende vorig jaar een gloednieuwe speeltuin met horecazaak. Het Regionaal Landschap Lage Kempen werd als partner aangetrokken om het ecologisch beheer van het domein te coördineren. Één van de acties dit najaar is het aanplanten van 2000 bloembollen samen met 180 leerlingen van de Daltonschool van Zolder en de Lagere school van Bolderberg.

Bijen gaan van het vroege voorjaar tot in de nazomer op zoek naar eten. Daarom willen we ervoor zorgen dat er voldoende geschikte bloemen zijn in de hele periode. Vroege bloeiers zoals krokussen zorgen voor stuifmeel op een moment dat nog maar weinig andere bloemen zijn. Peter Roosen, landschapsanimator Regionaal Landschap Lage Kempen: “We helpen bijen en andere insecten reeds op domein Bovy door een aangepast beheer. Niet alleen door het aanplanten van bloembollen en bloeiende struiken maar ook door het een gefaseerd maaibeheer toe te passen en bloemenmengsels in te zaaien. Zo zorgen we ervoor dat bijen en andere insecten het hele jaar door kunnen aanschuiven voor een voedselbuffet”. Maar liefst 2000 bloembollen van tulp, hyacint, narcis en krokus gaan op 3 oktober de grond in. En daarvoor kunnen we beroep doen op de leerlingen van de Daltonschool en de lagere school van Bolderberg.

De gemeente Heusden-Zolder ondersteunt de actie. Projectmedewerker Martine Stelten: “We weten al langer dat de bijen het moeilijk hebben maar dat ze essentieel zijn voor mens en natuur. Ze zorgen immers voor de bestuiving van wilde planten en landbouwgewassen. Op Domein Bovy spelen we op deze nood in door in te zetten op een ecologisch beheer van het domein. Zo zorgen de bloembollen niet enkel voor een aanvulling op het voedselaanbod maar krijgen de bezoekers van domein Bovy vanaf volgende lente ook een kleurrijk onthaal”. Met veel dank aan Joseph Bams